6.09.2010

Futbolda Milliyet !



Hazır liglere ara verilmiş,milli takım maçları oynanırken, milli takımda oynayan oyuncular üzerine bir yazı yazmak istedim.Kim hangi milli takımda oynar,bizi neden seçmediler,vatan haini miler yoksa önündeki fırsatları en iyi şekilde mi değerlendiriyor futbolcular ?? Bu tarz sorulara cevap aramak amacıyla başladığım yazıda futbol ve siyasetin ne kadar iç içe olduğunu kendi kendime keşfedip yakınlarımla da tartışmaya açtım.


Bilinen yabancı futbolcular ve de takımları sayesinde geldikleri yerleri hepimiz biliyoruz neredeyse... Peki neden "milliyet"ine mensup olduğu ülkeyi değil de belki belli bir yaştan sonra geldiği ya da babasının geldiği ülkeyi tercih ediyor bu adamlar. Örneklere bakalım ,ki en çok örnek de ABD yi saymazsak Avrupada var sanıyorum. Mesela Fransa avrupanın en kozmopolit ülkelerinden biri. Birkaç farklı ırk bir arada mutlu ve huzurlu olmasa da yaşıyor ancak milli takımda bunun aksine herkes mutlu. İşte Fransa'nın sporda uyguladığı politika. Kendini Fransız hissetmeyen, her türlü problemde hükümetle davalık olan,hakkını yasalarla ve bazen de şiddete başvurarak arayan gettolarda yaşayan Cezayirli adamı nasıl Fransız yapabilirsin ki başka türlü ? Ya da Fransa milli takımı diye sahaya çıkan 10 zenci 1 de Cezayirli(Zidane)nin oluşturduğu takımı nasıl açıklayabilirsin ki ? Bu adamlara memleketin sorumluluğu yüklenip kendilerini Fransız gibi hissetmeleri sağlanıyor.Böylece gelecek nesillerin problemden uzaklaşması sağlanıyor ve devlet bir nevi kendi sigortasını yapıyor...



Son günlerde tartışılan başka bir önemli konu da Mesut Özil ve Almanya adına top koşturan diğer oyuncular. Mesut neden Türkiye'yi seçmedi konusunda bir sürü spekülasyon var ve en ciddileri de bizim federasyonumuzun Mesutla "ilgilenmediği" ama Alman federasyonunun adeta Mesutla içli dışlı olduğu. Ben buna kesinlikle inanmıyorum zira bir insan sadece kanmak isterse aldatılabilir ve diğer bir seçeneğe yönelebilir. Eğer Mesut ben Türkiye adına oynayacağım deseydi hiç bir güç onu "Türk asıllı Alman futbolcu" yapamayacaktı.Demek ki hayalinde varmış,kendi kendini Almanyanın büyüklüğüne inandırmış ve "babavatanını" elinin tersiyle itmiş. Aynı Khedira,Boateng vs. gibi... Belki bu tip adamlar kendi ülkelerinde oynasa şu anda hiçbirini Real Madrid kadar büyük bir kulüp, bünyesinde bulundurmak istemeyecekti, belki de adını bile duymayacaktı.Kişisel kanaatimce Mesut hayallerinin gerçek olmasının mutluluğunu yaşıyor ancak ya ailesinin hayalleri ne olacak ? Acaba babasına "oğlun Almanya adına oynayacak,Türkiye'yi istemeyecek" deseler yine de o çocuğu yapar mıydı ? Göçten sonra Almanların yapmadığını bırakmadığı biz Türkler şimdi hiçbirşey olmamış gibi onlara hizmet etmeye,reklamlarını yapmaya başladık,akıl almaz bir şekilde...



Gelelim Türkiye'de oynayan Marko Paşa lakaplı Aurelio'ya ? Ya da Elvan Abeylegesse,Alemitu Bekele,Bora Vang,Cem Zeng,Natalia Hanikoğluna ! Bu adamları milli yapmak Türkiyede yaşayan azınlıkların kendilerini Türk hissetmesine,onu da geçtim devlete bağlılıklarını arttırmaya ya da devlet politikasına katkı mı sağlıyor ? Tabiki hayır ? Zaten bakınca hangisi Türkiye'de doğmuş ? Hiçbiri !! Futbolu bıraktıktan 2 ay sonra Türkiye'de bile yaşamayacak adamı alıp niye kendi çocuklarımızın önünü kesiyoruz ? Madem öyle yapacağız niye altyapı çalışmalarını sürdürüyoruz ? Gidelim 15 yaşında 100 tane adam satın alıp milli takımlarda oynayalım. Boks için Kübaya basalım parayı adam alalım ya da yetiştirtelim,artistik patinaj için Rusya ile ilişkilerimizi düzeltelim ya da koşucular için Jamaikadan birkaç fizikli çocuk kapatalım ? Kapatalım ki Nevin Yanıt'ımız,Naim Süleymanoğlu'muz,Arda Turan'ımız,Hakan Şükür'ümüz,Hidayet Türkoğlu'muz yetişmesin bir daha ? Ne gerek var zaten değil mi ??

13 yorum:

  1. YAzdıklarının coğuna katılıyorum, zaten eger uygun bir altyapı ortamı saglansa ben ınanıyorum kı 70 mılyonluk ülkede hemen hemen her dalda basrılı sporcu yetisir. Mesela futbolda 19 yas altı sampıyonalarında hep basarılıyız ama nasıl oluyorsa devamı gelmıyor bunun nedenı kesınlıkle yeteneksızlık degıl temel egıtımın yoksun olmasıdır. Tugay 30 yasından sonra ingiltereye gıdınce ogrendı futbol oynamayı...Sonuc olarak bızım ulkede de yeneteklı sporcular var ama bunları degerlendırcek kısıler cok yeteneksız :):)

    YanıtlaSil
  2. @gokhan, iyi söylemişsin,üsttekiler yeteneksiz...

    YanıtlaSil
  3. yukarda almanyadan bahsetmişin,onlar bizim gurbetçileride diger yabanci uyruklu alman vatandaşi oyuncularida kendi altyapılarinda en iyi şekilde yetiştiriyolar zaten,bunun sonucunada milli takımlarinda oynatmak onlarin hakkı bence,Türkiyenin mesut üzerinde ne kadar emeği var ki bu adamı milli takımında görmek istesin....öte yandan 15 20 yaşlarinda gelecek vaad eden yetenekli oyuncularida,para için, milli takımda oynatmak başari için uygulanabilecek en adi yöntem bence.......

    YanıtlaSil
  4. bunun yetişmekle yetiştirmekle alakalı bir olay olduğunu düşünmüyorum tamamen duygusal!! bu işler! mesut u almanya milli takıma çağırmasaydı türkiyeye gelmeyecek miydi ? ya da almanya zayıf bir ülke olsa mesut çok iyi bir futbolcu olsa almanya da kalacak mıydı? başka ülkelerde oynamak için can atmayacak mıydı ?

    aynı şey ryan giggs için de söz konusudur. 12 yaşından beri ingiltere olmasına rağmen manchester city ve united alt yapılarında herkes tarafından bilinen ve ingiliz milli takımına şiddetle çağırılan bir adam olmasına rağmen kendi ülkesi olan Galler milli takımında oynuyor. hiç dünya kupasına katılamadı belki... ama benim gibilerin sadece bir seçim yüzünden bu adama hayranlığı 2 katına çıkabiliyor.

    küçük takımın büyük oyuncusu olup enayilik yapmak istemiyor aklınca ama yarın kroos onu geçerse o zaman görür milli takımı !

    YanıtlaSil
  5. Bu iş öncelikle sömürgecilikle başladı. Fransa,Hollanda gibi ülkelerin milli takımlarında oynayan yabancı oyuncular bu ülkelerin sömürgeleri yani zaten bir çoğu milli benliğini kaybetmiş veya kaybetme noktasına gelmiş. Tabi bunlarında karşı örnekleri var Drogba Kanoute gibi oyuncular her ne olursa olsun kendi milli takımında oynamak istediler. Ama daha sonra bu işin suyu çıkmaya başladı. Herkes eksik olduğu bir bölgeye "devşirme" oyuncular bulmaya başladı. Portekiz'de Deco, Hırvatlarda Eduardo ve bizim Marco Paşa gibi isimler tamamen duygusal sebeplerle farklı ülkelerin milli takımlarında oynamaya başladılar. Bu durum günden güne "miili" maçların büyüsünü, özelliğini bozmaya başladı. Bir takımın milli marşı okunuyor ama söyleyen veya söylemeyi bilen adam sayısı 5-6. Bu ileride daha da vahim bir durum alacak gibi. Ben eğer o marşı söylerken farklı duygular içine girmiyorsam,tüylerim diken diken olmuyorsa "milli" forma altında oynamamın ne önemi var ki? Bu maçları yapmamızın ne önemi var ki??

    YanıtlaSil
  6. Güzel yazı olmuş KNN. Ellerine sağlık. FRansanın politikası mantıklı. Yapması gerekeni yapmış adamlar. Mesut'a gelince. Bu adamın babası almanyaya çalışmaya gitmiş senelerce orda çalışmış. Sonra çocuğu orda doğmuş. Orda büyümüş. Orasının ekolünü almış. Bu çocuğun almanya milli takımında oynamsından daha doğal ne var ki? Mesutun türkiyeye bi borcu filan yoktur. Zaten bunu borç saymak saçmadır. Türkiyenin hiçbir şeyinden yararlanmamıştır. He dediğin gibi TR daha büyük bir milli futbol takımı olsaydı. Bence mesut bizde oynardı. Çünkü önüne çıkan fırsatı değerlendirmek budur.Şimdi diyeceksin madem trnin hiçbişeyinden yararlanmamış bu hakkını da kullanmasın. Ama devlet adama hakkı vermiş aynı şekilde kullanması da çok doğal. Adamın seçim şansı var ve adam seçiyo. Biz de adamın seçimini eleştriyoruz. Milli duygular bitmiştir artık. O yüzden mesut gibi örnekleri eleştirmenin bir faydası ya da gereği yoktur.

    YanıtlaSil
  7. öncelikle almanyada seçim konusuna değineyim. almanya hükümeti çifte vatandaşlık hakkını neredeyse durdurdu. yani bir genç 18 yaşına geldiğinde seçimini yapması için 3 yılı oluyor. 21 yaşına geldiğinde ise hangi vatandaşlığı seçeceğini belirliyor.eğer almanyayı seçmezse almanyada çalışma veya yaşama hakkı kalmıyor. bu durumda nasıl almanyayı seçmesinler? tamamen zorla yaptırılmış bir seçim değil de nedir bu ?

    yetiştirme konusunda ise fikrimi değiştiremediniz henüz. bir insan nerede yetişirse yetişsin bir milliyeti vardır ve milli takımını bu belirler. peki o zaman şöyle diyelim. bulgaristanda milyonlarca türk var ve mecburen bulgaristanda yetişiyorlar sporcu olacaklarında ? şimdi bu adamın türkiye de oynaması mı haksızlıktır yoksa istemediği halde bulgaristanda oynaması mı haksızlıktır ?

    YanıtlaSil
  8. Tamam almanya da kendince bir politika bulmuş, uyguluyo. Dayatma olabilir ama bence mantıklı. Aynısını bana Türkiye de yapsa bulgar vatandaşlığımı hemen bırakırım. Tabi ben biraz şartlar benden yana olduğu için böyle konuşuyorum. Hem türküm hem de türkiye bulgaristandan daha iyi bir ülke. O yüzden seçim yapmakta zorlanmam. Eğer BG güçlü olup TR zayıf olsaydı. İşler değişirdi. Evet insanların bir milliyeti var ama nerde doğduğun değil de nerde doyduğun daha önemli bence artık. Seçim hakkın varsa kullanırsın. Burda asıl ülkeni bırakırken senden kendi milliyetini katletmeni istemiyorlar ki. Neden bu kadar olay oluyor. He savaş çıksa desen işler o zaman değişir.

    Sporculuk olayına gelince. adam sporu artık meslek edinmiş. Günümüzde insanların hepsi işlerini çok mu severek yapıyolar. Ama yapmak zorundalar. babalarımız işçi olmaya bayılmıyolardır heralde. Ama o var, onu yapıyolar. Seçim hakkı varsa seçimini yapar. Yoksa sevmese de oynayacak. Madem mesleği bu. Olay budur.

    YanıtlaSil
  9. Sporcuların mesleği olsun veya olmasın profesyonellik ile milliyetçilik çok ayrı tutulması gereken şeyler bence. Bulgaristanda doğmuş veya doğmamış bir Türk futbolcu Levski veya Litex forması giyebilir ve Galatasaray a karşı maç yaparken profesyonelliği gereği elinden geldiğince çıkıp topunu oynar. Golünü atınca da aslanlar gibi sevinir. Buna kimse bir şey diyemez. Ama Bulgar "milli" forması giymeye gelince işler değişir. Çünkü bulgar bayrağı için mücadele ediyordur o zaman. Ben buna karşı çıkarım ve karşılığı ne olursa olsun kendi milli takımımın forması dışında bir forma giymem. Sadece ay yıldızlı bayrağımız için top oynarım. Bence her oyuncunun da bu şekilde düşünmesi lazım. Dediğim gibi profesyonel maçlar ayrı "milli" maçlar çok ayrı.

    Mesut a gelince de bu saydığım nedenden ötürü bence milli benliğini inkar etmiştir. Her ne şartta olursa olursa olsun milliyetçilik duygularıyla dolu bir insan onun ve benzeri futbolcuların yaptığını yapmaz.

    YanıtlaSil
  10. @nurhan; görüşlerine katılıyorum , zaten olması gereken de o, bu işleri ekonomik çıkara dönüştürmemek lazım...

    YanıtlaSil
  11. abi olay sadece ekonomik olsaydi bizim milli takımın her kazandigi mac basari sayılıp abartılı verilen primler yuzunden turkıyryi secerlerdi bu adamlar bence...yanliş bilmiyosam avrupa takımlari kazanılan kupayı veya kursuye cıkmayı başari kabul edip ona gore prim verilirken türkiye basit macini alıp dunya kupasına katılamayantakımada prim veriyor.adamlar sadece almanyayla daha basarılı olacaklarını dusundukleri icin orayı terceh ediyolar,bence dogru olanıda yapıyolar..en azından finalleri evden izlemek zorunda kalmıyolar...

    YanıtlaSil
  12. vay be herşeyden önce blogda çok ciddi bir konu tartışılıyor bu baya bir sevindirici.

    bu konu anlaşıldığı üzere daha çok mesut un bizim ülkemiz yerine almanyayı temsil etmeyi seçmesinden dolayı tamamen su yüzeyine çıkmıştır.

    bu başka milli takımları temsil etme olayı farklı nedenlerden dolayı baş göstermektedir. Birinci grupta Fransa ve Almanya gibi azınlıklarında kendilerini tamamen o bayrak altında sorunsuz yaşamaları için. İkinci grupta ise çok daha hızlı başarı sağlamak için kullanılan bir kısa yoldur. Üçünçü grupta ise tamamen zevk içindir yani hiçbir amaç yoktur.

    Sizinde anlayacağınız gibi biz ikinci gruptayız. Bizimde her türlü sporcu yetiştirebileceğimize inanıyorum biz Marco Aurelio yetiştiremezmiyiz, biz Arsen İlyasov(Ersan İlyasova) yetiştiremezmiyiz bu adamlar en basitten futbol ve basketbol milli takımımızda oynuyorlar sen bu adamları vatandaşlılığına alıyorsun ve orada oynayacak olan adamların hakkını yiyorsun bu çok yanlış bir politikadır.

    mesutun durumu çok ilğinç her ne kadar ben türk yetkililerinin onunla yeteri kadar ilgilenmediklerini düşünsemde bu durumun almanyayı seçmesinde bir etken olduğunada inanmıyorum bu durum resmen almanyanın politikasının büyük bir başarısıdır ama neticede de kimse kimseye zorla bir şey yaptırmıyor neticede bu karar tamamen mesutun verdiği kendi kararıdır atalarının doğduğu yerimi yoksa hem senin doğup hemde ailecek ekmek yediğin yerimi seçeceksin ve mesut bu konuda kararını vermiştir benim bu konuda diyecek bir sözüm olamaz.

    hem artık şu kanıya da varılabilir ki sporda milliyetçilik iyice zayıfladı sporcular o arenayı bile artık kariyerlerinin bir parçası olarak görmeye başladılar bunun özellikle almanya, hollanda, fransa, abd ve ingiltere de sayısız örneği vardır.

    YanıtlaSil
  13. bu mesut hakkında olumlu yorum yapanların, almanların türklere yaptıklarını unutmuş olmalarını hoş göremiyorum. hatta ve hatta usta blog yazarlarından borges,ki kendisi almanyada yaşamaktadır,türktür,bir konu açmıştır. futbolda değil de genelde ırkçılık ile ilgili. açın bir okuyun , yorumlarını da görün derim. daha enteresan düşünceler vardır orada tabi ki...

    http://devrimderki.blogspot.com/2010/09/irkclk.html

    YanıtlaSil