3.10.2010

Madridin Çöplüğü !

Avrupa da sayısız transflerlerin yapıldığı son yıllarda çeşitli stratejiler de geliştiriliyor şüphesiz. Maddiyatına güvenip oyuncu alan, borçlanıp başarı yakalayıp borcunu kapatan ya da borçlarını kapatmak için başarılı oyuncularını satan takımlar... Bu tarz olguların varolduğu bir yarışma içerisinde başarıyı elde etmenin yollarını arıyor tüm teknik direktör ve kulüp yöneticileri. En kolay yolu da sanıyorum çabuk sonuç elde etmek için "yıldız oyuncu" transfer etmek olarak görüyorlar. Sabırsız taraftarların baskısı, kötü sonuçların stresi ve de kendilerini kanıtlama çabaları içinde yer değiştirip duruyor futbol dünyasının geniş adamları.



Kimisi açık açık para için transfer olduğunu söylerken, kimisi bilmem kaç yıllık kalkınma planları uyguluyor , diğerleri de küçük ülkelerin kaliteli oyuncuları peşinde koşuyor. Hatta transfer olduktan sonra "Eşim burayı istedi çünkü güneş ve deniz mükemmel. Tam bir tatil yeri ! " diyenler de var emektar golcü Trezeguet gibi... Parayı alınca kimse lokasyona bakmıyor da denemez. Örneğin "Kırmızı Şeytanlar"ın Moskova gibi soğuk bir yerden transfer ettiği Nemanja Vidic bile yağışlı havadan ve soğuk ingiliz halkından şikayetçi olabiliyor.. Neden sonra anlıyor ki başarıyı geri kalanlara değişilebiliyor.

Bir de bazı takımlar var ki , her oyuncu bedava bile olsa orada oynamaya can atıyor. Zaten bu takım da ücret söz konusu olunca sıkıntısını görmediğimiz ender takımlardan. Real Madrid ! Bir zamanlar Figo,Zidane,Ronaldo gibi dünya çapında yıldızları kadrosunda barındırıp, tüm sıralamaları alt üst eden bir kulüp. Şimdilerde savurganlığı aynı ancak başarı konusunda seviye düşüklüğü açıkça görülebiliyor. Son 3 senedir şampiyonlar liginde çeyrek final bile görmüyor Real Madrid !


Üst üste yıldız oyuncu alırken bir sene önce aldığı yıldız oyuncuları da elden çıkarıyor. Artık sönük yıldız konumunda olan bu adamlar da kendilerine cila atacak başka kulüpler peşinde. Geçen sene ŞL finaline çıkan iki takımın da en iyilerinden olan Sneijder ve Robben , Ronaldo ve Kaka nın alınmasından sonra çöpe atılmış adamlar. Ve gidip Madridde final oynayabiliyorlar. Yeni takımlarındaki istatistikleri gösteriyor ki en az %200 daha başarılılar. Aynı şey şu sıralar diğer bir Hollandalı Van Der Vaart ın başına geliyor,tabi süperstar Mesut un alınmasıyla. İspanya liginde koca bir sezonda 6 gol atabilen bu adam, Tottenham da 6 maçta 4 gole ulaşıyor. Asistleri de izleyenlere bonus oluyor...

Yaratıcı fikirlerle hayata geçirilen planlar sekteye uğrayınca yeni planlar aynı yerden başlıyor. Çünkü başarısızlığın sonuçlarını aramak zahmetli iş ve de sermaye yeni başarıları satın alabilecek kadar güçlü.Ancak unutyorlar, herşey parayla satın alınmaz. Kimileri çıkıp "profesyonel camia burası kardeşim" dese de , takım ruhu da ön planda olmalı. Yaptığı transferlerden biri hariç, dünyanın en bencil futbolcular grubunu oluşturacak bir takım, başarıya daha uzun yıllar hasret kalır.

Pozisyon kaçırdığında takım arkadaşlarından özür dilemeyen, hata yaptığında üzülmeyen ve umarsızca sırıtan futbolcular topluluğundan başarı beklemek de hatadır sanıyorum. Başarı kendisi kadar arkadaşlarına güvenen oyuncuların oluşturduğu takımlarla , birbirleri için mücadele eden oyuncularla gelir. Seneye çöpe atılacak oyuncularla değil...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder