30.10.2010

Ofsayt !

Futbolun anlaşılması en zor kurallarından biri , ofsayt.. Son yıllarda çokça da geyiği yapıldı, eğer bir kız ofsaytı biliyorsa futboldan anlıyor demektir falan filan. Ancak kimse gerekliliği ya da gereksizliği konusunda bir tartışma başlatmadı. Ya da bizim yaşımızın yetmediği yıllarda olmuş tüm bu sorguladıklarım.

Nedir ofsayt ? Takım arkadaşına pas verirken , arkadaşının kale çizgisiyle arasında en az 2 rakip oyuncu barındırma ya da artık karşınızda iki defans oyuncusu kalmadıysa toptan geride olma zorunluluğudur. Son iki adam olması önemli, kaleci veya bir başkası değil. İşte bu yüzdendir ki belirleme sıkıntıları çok büyüktür. Yardımcı hakemin en büyük sorumluluğudur ve onu da hatasız yapmak çok zordur. Çünkü aynı anda beş adet olası hareketli nesneye dikkat vermeniz gerekir ve bunların hepsini sadece topa vuruş esnasında geçen milisaniyelerde yorumlayıp sonucunu hakeme bildirmeniz gerekir. Beş nesne derken, topa vuran, pası alacak olan, top, ve kuralın geçerliliğini belirleyecek son iki adam.

Futbol otoritelerinin , forvetler sadece ilerde bekleyip kendilerine avantaj? sağlamasın diye koyduğu bir kural. Hani baskette de benzeri var ya, uzun boylular pota altında durmasın diye.. Tamam basketteki haklı sebepler barındırır, 2.5 metre adamı potanın tam altında maç boyunca tutarsan diğer 4 adamının kim olduğu bile önemli olmaz. İşin diğer boyutunda ise işler öyle değil. Ne olmuş benim forvet oyuncum rakip kaleciye en yakın oyuncu olarak duruyorsa? Bundan kim fayda sağlıyor ? Senin de defans oyuncun var , forvetime yakın markaj uygulasın değil mi ama ? Futbol üzerine düşündüğümde kafamı da en çok yoran olgu "ofsayt" dır zaten. Ofsayt olmasa maçlar daha mı gollü geçer acaba diye düşünmekten alıkoyamam kendimi. Sonra da "niye gollü geçsin ki" , "rakip kapanır bu sefer iyice" diye devam ederim. Gerçekleşmeden bilemeyiz derler ya , aynen o mesele işte.


Bir de "pasif" i çıktı bu işin ama efsanelerden ismini hatırlayamadığım için özür dilediğim bir futbolcu, "bu işin pasifi olmaz, bir oyuncu ya ofsayttır , ya değildir." der. Gerçekten de öyledir aslında. Topa hareketlenmezseniz oyuna dahil olmamış olursunuz ve ofsayt olmazsınız, ama rakip takım sizin bunu yapacağınızı bilemez.Onların kafasında "garanti ofsayt pozisyonunda" iken , nasıl olur da pasif olursunuz ? Ayrıca bu iş sadece neden atak yapan takımın lehine ? Örnekle açıklarsak, siz ortadan atak yaparken kanat oyuncunuz en kenarda bariz ofsayt pozisyonunda olsa , topla oynamazsa pozisyon devam eder. Defansta da aynı şey yapılsın o zaman deyince saçma geliyor değil mi... Ortadan atak yiyorsunuz ve sağ bekiniz sizin sahanızın en gerilerinde kenarda boş boş duruyor. Gol olabiliyor ama bu pozisyonda, halbuki sağ bekin de pozisyonla ilgisi yok , ne bu ikilem ?

Konuyu açış sebebim Newcastle-Arsenal maçında tartışmalara yol açan Theo Walcott un golünden sonra Wenger in açıklamalarıdır. Pozisyonda "pasif" olan Bendtner topla oynamayıp geri dönerken defansla çarpışmış ve Arsenale avantaj sağlanmış. Neticesinde gol olmuş..


Arsené Wenger diyor ki; ofsayt kuralı forvetlere şu haliyle bile adil olmayan bir avantaj sağlıyor. Şöyle ki, forvet oyuncusu en ilerde ofsayt olsun ama topu ona değil de kenardaki ofsayt olmayan sağ açığımıza atalım. Bu adam geriden çıktı ama topla birlikte ilerde pozisyon aldı ve forvet oyuncusunun önüne geçti. Bu durumda forvet kendisine "ofsayttan" avantaj sağladı. Üstad haksız değil.Ne demek istediğimi tam anlatamamış olabilirim ama merak edenler hem bu maçın gollerini, hem de EUROMASTERS - van Nistelrooy videosundaki golü izlerseler, dediklerimi tam olarak anlayacaktırlar..

Belki de futbol kurallarında değişikliğe gidilme zamanı geldi. Köklü bir değişiklik olmasa da revizyon şart oldu. Louis van Gaal in enteresan önerilerini inclemeye davet ediyorum hepinizi...

6 yorum:

  1. Birader pırak aktifli pasifli işleri...Golü sana mı attılar, ofsaytı sana mı verdiler...Git embedded çalış, öğren hatta bana öğret...:))

    YanıtlaSil
  2. @adsız, ofsayta düşmemek için rakiplerinden hızlı ve çevik olmak gerek. bunlar da çalışmayla olur..

    YanıtlaSil
  3. bence gerekli bi kural.evet pasifti değildi,hakemin o 5şeyi(ki minimum 5,yani takımın çoğu savunmada çizgi halinde duruyosa,hücumcular toplanmışsa rakip sahaya vay hakemin haline!)milisaniyeler içinde görmesinin zorluğu falan hakkaten zor iş ama ben futbol goldür diyenlerden değilim ve eminimki bir profesyonel futbolcu 7metrelik kalenin dibinde onlarca gol atabilir ne kadar markaja alırsan al-ki adamı bikaç oyuncuyla markaja almaya kalkarsan bu sefer sen düzgün hücum edemeyeceksin olay karışacak da karışacak! ha tabiki gol lazım,gol izlemek güzel ama ben çekişmeli bir orta saha mücadelesinin,direkten dönen topların olduğu,kalecilerin köşelerden uçarak çıkardığı pozisyonların bol olduğu ama 0-0 biten bi maçı zayıf veya 8-9kişi kalmış rakibini gole boğan bi takımın maçına tercih ederim. tabi şiir gibi top oynayıp fark atan takımlara ve hem çekişmeli hem bol gollü geçen maçlara lafım yok:)yani golün,ve yani futbolun kalitesi önemli benim için ve ofsaytın olmayışının bu kaliteyi baya aşağı çekeceği düşüncesindeyim.
    buarada maç zaten kopmuştu falan ama arsenal maçındaki olay fiyaskoydu resmen.yerim öyle pasif oyuncuyu,koşarken adamı devirdi pasifliğimi kaldı onun!!
    gece gece...oktay ayışığı

    YanıtlaSil
  4. @oktayisigi, halı sahaya döner diye korkuyorsun :) şöyle birşey söyleyeyim 3 turnuvadır halı saha şampiyonuyuz, 1-0, 2-0 biten maçlarımız oldu. forvete adam dik golleri sıralasın pek olmuyor ama tabi profesyonel adamlar farklı. nistelrooy u kalenin önünde düşünemiyorum. dur dur düşünüyorum da raki defansı düşünemiyorum. bu kural bazı oyuncular için kalksın, mesela guiza falan.. :)

    YanıtlaSil
  5. 30 Kasım 1872 günü, yağmura belenmiş kriket sahasında, İskoçya ve İngiltere ilk milli maçı oynadılar. İskoçlar mavi kazak, beyaz diz altından büzgülü pantolon (şort yerine), mavi-beyaz çorap; İngilizler ise beyaz kazak ve büzgülü pantolon ile kamu okullarının rengini temsil eden çoraplar giymişlerdi. İskoçya, 2-2-6, İngiltere 1-1-8 oynamıştı. Ne gariptir ki, tarihin ilk milli maçında taraflar toplam 14 forvetle oynamalarına karşın gol atamamışlar, maç 0-0 bitmişti. Çünkü oyunun karakteri halen, halk futbolunda olduğu gibi, “top nerede, herkes orada” şeklindeydi. (alıntıdır)

    YanıtlaSil
  6. Bu kuralın zamanında çıkma nedeninin gol sayısını azaltmak olduğunu düşünemeyiz tabii ki.Nitekim ofsaytın futboldaki en belirgin etkisi,bence,savunma oyuncularının kullandıkları ofsayt taktiğidir.Bu sayede savunma hattı daha öne çıkabilmekte ve bu da takımları daha hücuma dönük oynama konusunda cesaretlendirmektedir.Ayrıca futbolu,aklı kullanabilme konusunda basite indirgeyen adama adama savunma illetine ilaçtır,alan savunmasına teşvik eder.

    YanıtlaSil