30.03.2010

Rene Higuita

Nam-ı diğer El Loco




Hafızalarımıza 1995 Eylül ayında İngiltere ile Wembley'de oynanan özel maçta Jamie Redknapp'ın vurduğu topa yaptığı Akrep Vuruşu ile kazınan efsanevi Kolombiyalı kaleci... Gerçi bu vuruşu yan hakemin ofsayt bayrağını kaldırmasının rahatlığıyla yapmıştır ama yine de aklımıza kazınmasının önüne geçen birşey değildir. Ayrıca bu akrep vuruşu Higuita'nın tek çılgınlığı değildir. Topu alıp adamları çalımlayarak ya da ver-kaç yaparak karşı takımın defansını allak bullak edip gol attırmışlığı da vardır. Ama bu çılgınlıklarından biri ülkesine pahalıya patlamıştır. Nitekim Higuita 1990 Dünya kupasında Kamerunla yaptıkları maçta topla ileri çıktığı sırada topu Roger Milla'ya kaptırmıştır. Bunun akabinde Roger Milla’nın arkasından koşuşu da takdire şayandır. Ama yaptığı bu hareket ülkesini çeyrek finalden etmiştir. Ayrıca Higuita yaptığı çılgınlıklar dışında attığı frikikler ve gollerle de bilinir. En golcü 4. kalecidir.





Higuita şuan 43 yaşında. Babasını hiç tanımamıştır ve kullandığı soyadı da zaten annesinindir. Kariyerine ise Medellin'deki okul takımında forvet oynarken, Independiente Medellin takımının oyuncu avcısının maçlarını izlemeye geldiği gün, takım kalecisinin sakat olması üzerine kaleye geçmiş ve hünerleriyle dikkati çekerek başlamıştır. Kariyeri boyunca Atlético Nacional, Real Valladolid, Independiente Medellín, Deportivo Pereira, Bajo Cauca FC ve Guaros de Lara FC gibi takımlarda forma giymiştir. Toplam 252 maç oynayıp 30 gol atmıştır. Ayrıca 68 kez de milli formayı giymiş ve 8 gol de bu forma altında atmıştır. Ayrıca higuita 1993 yılında uyuşturucu baronları arasında aracılık ve para transferi yaptığı için 8 ay hapis yatmıştır. Çıktığında 94 Dünya Kupası için hazır olmadığından dolayı forma giyememiştir. Higuita’nın başka skandalı ise 2004 yılında yapılan testlerde kokain aldığı tespit edilmiştir. Bunun ardından futbolu bırakmıştır. Fakat 2007 senesinde tekrar sahalara döndü. 2008 senesinde Kolombiya’nın birinci liginden Deportivo Pereira ile anlaşma yapmış ve kariyerini burada ocak 2010’da bitirmiştir. Şuan kariyerine politikacı olarak devam etmekte.


Eğer birgün sahada topu alıp oyuncuları bir bir çalımlayan birini görürseniz bilin ki o Higuita’dır. Karıştığı skandallara rağmen yaşattığı heyecan için ona çok teşekkür ediyoruz.



EL LOCO'nun hafızalarımıza kazınan kurtarışı.


Ve yine Rene'den River Plate'e muhteşem bir frikik.

1 yorum:

  1. O pozisyonun ofsayt olduğunu kimse bilmez. Topa vuran Redknapp, Tottenham ın başında büyük işler başarıyor... Higuita nın topu kaptırdığı adamı bilmem tanır mısınız Roger Milla. Eto'o ya idolün kim dediklerinde Milla demiştir. 42 yaşında Kamerun milli takım kaptanlığı yaparak dünya kupasına katılmış ve takımını yarı finale kadar çıkarmıştır. Maçlarda 90 ar dakika oynamamıştır genellikle,aynı Tsubasa çizgi filmindeki Misugi gibidir :) Güney Amerikanın da yarısı zaten uyuşturucudan hayatını karartmıştır. Herkes kendi bacağından bize ne ki ama di mi ?

    YanıtlaSil