1.04.2010

Lev Yashin


Kara Örümcek


Sürekli giydiği siyah forması ve fazladan kolları varmış gibi yaptığı inanılmaz kurtarışlarıyla "kara örümcek" lakabını alan efsanevi Rus kaleci Lev İvanoviç Yashin.Ünlü file bekçisi forma giymeye başladığı 1949 yılı itibariyle dünyadaki kalecilik anlayışını tamamem değiştirdi.O zaman kadar ceza sahası dışına cıkmayan, kale çizgisini bile terketmeyen bir kalecilik anlayışı yaygındı.Fakat Yashin yeri geldiği zaman tehlikeyi önlemek için ceza alanı dışına kadar açılmaktan hiç çekinmiyordu. Bugünkü kalecilerin kullandığı , plonjon, aşırtma vuruşu arkaya doğru kornere çelme ve buna benzer birçok hareketi Yashin icat etmiştir.


Yashin 22 Ekim 1929 yılında Moskova'da endüstri işçisi bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi.20 yaşına kadar II. Dünya Savaşı sırasında metal atölyelerinde çırak olarak çalışmıştı.Başarılı oyuncu kariyerine 1949 ylında 22 yıl formasını giydiği Dinamo Moskova kulübünde başladı. Aynı kulüpte ve milli takımda "buz hokeyi" takımında da oynamıştır, güçlü fiziği sayesinde başarılı da olmuştur.Kara Örümcek Dinamo Moskava adı altında 5 Sovyet Ligi şampiyonluğu ve 3 Sovyet Kupası kazandı.


Sovyetler Birliği Milli Futbol Takımı'na ilk kez 1954 de çağrılınca oyuncu bu formayı 78 kez giydi.Milli forma altında 1956 Yaz Olimpiyatları ve 1960 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı kazanan Yashin 1958, 1962 ve 1966 FİFA Dunya Kupaları'nda da oynadı.Oynadığı 12 Dünya Kupası maçından 4'ünü gol yemeden tamamlamıştır.Rus liginde oynadığı 600 karşılaşmadan 400 tanesini gol yemeden tamamladığı ve atılan 150 penaltıdan neredeyse 100 tanesini kurtardığı rivayet edilir.



Lev Yashin 1963'te kazandığı Avrupa'da Yılın Futbolcusu ödülünü kazanabilen tek kalecidir.Ülkesine yaptığı katkılardan dolayı kendisine Rusya'nın 2. büyük nişanı olan Lenin Nişanı verilmiştir.FİFA tarfında 20. yüzyılın en iyi kalecisi seçilen Yashin 20. Yüzyıl Dünya Takımı Kadrosu'nada seçilmiştir. FİFA kendisini onurlandırmak adına dünya kupalarında turnuvanın en iyi kalecisine Yashin Ödülü adı altında ödül vermektedir.Lev Yashin'e başarısının sırrı sorulduğunda sakinleşmek için bir sigara içmek sonrada kaslarını ayarlamak için kuvvetli bir içki içmek olduğunu söylemiştir.

1 yorum:

  1. Efsane kalecidir kendisi ama muhabbet ortamında Lev Yashin dediğimde herkes bön bön bakar ve bendeki olduğu varsayılan rus sempatizanlığına vurgu yapılır. Evet Rus sempatizanıyım anasını satayım. Sen de ol böyle Rus senin de sempatizanın olurum..
    Talip güzel yazı yazmışsın helal, bunun bir boy küçüğü de var Rinat Dasaev, onu da bekliyoruz senden :)

    YanıtlaSil