23.08.2010

Mesut'suz Bremen + Futbolda Zeka

Bundesliga açılış maçında Bayern Münih in Wolfsburg u son dakikada da olsa 2-1 ile geçmesinden sonra gözler diğer zirve mücadelesi yapabilecek takımlara yöneldi. Peki hangi takımlar bunlar. Öncelikle sezonun ikincisi Schalke ve ardında Leverkusen,Werder Bremen,Borussia Dortmund ve arkadan Hamburg. Sürpriz bekleyenleri de kırmayalım ve şansları zayıf da olsa Hoffenheim ve Stuttgart ı da listeye ekleyelim.

Bahsettiğimiz takımların 6sı birbirleriyle oynadı ilk haftada ve kimine göre de beklenmedik sonuçlar çıktı karşılaşmalardan... Tabiki bu güç ve kabiliyette takımlar birbirlerini yenebilir ama bir yenilgi vardı ki resmen "hezimet" idi.



Hoffenheim - Werder Bremen maçının bu şekilde biteceğini kesinlikle tahmin edemezdim . Hele hele 2. dakikada penaltıdan golle de olsa Bremen öne geçtikten sonra. Ancak sonra anladım ki Bremen takımında bir şey eksik. Mesut ! Mesutsuz Bremen kafası koparılmış tavuk gibi bir o tarafa bir bu tarafa savruldu durdu. Bırakın kaleye şut çekmeyi, rakip sahada 3 tane adam akıllı pas bile yapamadılar. Tamam her zaman gol bulamayabilirsiniz bunu anlayışla karşılayabilirim ancak akın akın gelen Hoffenheim takımına akıl almaz karşı karşıya pozisyonlar,çizgiye inme imkanları sağlamak da ne oluyor ? 5. dakikadan itibaren Hoffenheim galibiyeti açık açık gösterdi herkese. Nitekim iki siyahi forvet oyuncusunun çabucak attıkları gollerle hemen üstün konuma geçtiler ve ardından da bitmek tükenmek bilmeyen defans hatalarını yetenekleri el verdiğince kullanıp 4. gole ulaşıverdiler. 3. golde İbiseviç in hazırladığı pozisyon bir forvet oyuncusundan beklenmeyecek netlikteydi. 4. gol ise alıştığımız Salihoviç golüydü.



Bu tip karşılaşmalara baktığımızda futbolda geçen sezonun hiç bir etkisi olmadığını, oyuncuların sadece bu maça odaklanmaları gerektiğini ve en önemlisi "ZEKİ" olmayan orta sahalarla futbol oynanamayacağını görüyoruz. Topu alıp akıllıca dağıtabilecek, aynı zamanda top takımında değilken de topu aldığında nereye atacağını düşünecek adamlar gereklidir futbolda. Bunun eksikliğini ülkemiz takımlarından Galatasaray da fazlasıyla çekmektedir. Barış-Mustafa-Ayhan üçlüsünden oluşan mücadeleci(o da bir yere kadar) ama zeki ve kurnaz olmayan topçularla sadece savunma yapabilirsiniz. Bu adamların ataklara yaptığı katkı Mustafa Sarp ın kornerlerdeki arka direk gollerini çıkarırsanız sıfıra yakındır. Zaten beklerde Ali Turan ve Hakan Balta adam gibi orta bile açamazken hücumu 3 kişi yapmak durumunda kalırsınız. Arda topu ayağına aldığında ona ileride yardım edebilecek yalnızca iki kişi olması sebebiyle etkisiz kalırken, Baroş ve Kewell yalnızca birbirleriyle uyumu ve "klas" ları sayesinde etkili olur...

Takım beyninden bahseden bu yazıya Galatasaray ın gelmiş geçmiş en önemli beyni Hagi den bir söz ile bitirelim:

Göt oturur kafa düşünür !

2 yorum:

  1. Tamam oyuncular önemlidir de bütün takımın bi adama bağlanması bana saçma geliyo... BU kadar basit misin yani? Neden 11 kişi oynanıyo bu oyun? Ya o kilit adam sakatlanırsa havlu mu atıcan sahaya. Herkes üstüne düşeni normal bi şekilde yapsa(fazlasını beklemiyoruz olursa mükemmel olur) en azından taraftarını memnun eder. GSye gelince onun derdi ne anlamış değilim. Takımda bir değil bir sürü kendini bilmez var... hala niçin o takımdalar anlaşılır değil... GSde herkes kendine bir grup kurmuş. herkes birbirini ipini çekiyo... GS için önlem alınmazsa değil sadece tarhinin en kötü başlangıcını yapması tarihinin en kötü sıralamalarını yenilgilerini alıcak.. HE böyle giderse feneri kesin yener, GS kötü olduğu her zaman sürpriz maçlar çıkarmıştır.

    YanıtlaSil
  2. takımda 1 kişinin beyin olmasını istemiyorsanız yapacağınız şey çok basit. olağanüstü zidane veya hagi kafasına sahip adamlar alın demiyorum ama defansta da forvette de diğer özelliklerinin yanı sıra aklını iyi kullanan adamlar almanız gerekir. mesela galatasarayda sabri,servet,hakan balta,mustafa sarp,serdar özkan ve ayhan top ayaklarına geldiğin atağa çıkmakta tereddüt ediyor veya kimseyi beklemeden ileri gitmek istiyor. demem şudur ki topu verimli kullanamıyorlar. halbuki sağ bekiniz gökhan gönül olunca oyunu tutup rahatlamayı bile sağlayabiliyorsunuz...

    YanıtlaSil