16.08.2010

Nerde Eski Golcüler...







Günümüz futbolunda sistemler,tatktikler ve özellikler artık daha geniş bir hal almaya başladı. Mesela eskiden stoper vardı, sadece topu uzaklaştırsın yeterdi. Ama artık öyle değil... O adamın top kullanması, oyun kurması ve atağa destek vermesi bekleniyor. Aynı şekilde hücum oyuncularının bile ilerde baskı kurup rakibi yıpratması, pas alışverişlerinde yüksek başarı yüzdesine sahip olması ve aynı zamanda bulduğu fırsatları iyi değerlendirmesi bekleniyor. Yani kalmadı artık o GOLCÜ OYUNCU lar.



Avrupanın ve hatta dünyanın en üst liglerinden ikisi kabul edilen İngiltere ve İspanyada böyle golcüler kalmadı. Tüm forvet oyuncuları koşan,basan,gezen tarzda oyuncular. David Villa, Rooney, Higuain diye sayarsak altından kalkamayız. He arada tabiki var nokta santrforlar. Ancak bu tip oyuncuların daha sık görüldüğü yer Almanya. Zaten son 2 sezonda üst sıralara oynayan takımların yaptığı iki önemli transfere bakarsak da durumu anlayabiliriz. Eski günlerinden uzak olsa da Hamburg un aldığı Nistelgool ve bu sezon Raul Madridden kovulan El Capitan ! İkisi de daha çok golü koklayan, iyi pozisyon alan ve topa ne şekilde değerse değsin 3 direk ve bir çizginiz üzerinden geçirmeyi başaran oyunculardan.



İkisi de eskisi kadar olmasa da golün kokusunu hala alabildiklerini bu sezon açılışlarında attıkları gollerle bir kez daha kanıtladılar. Raul Schalkeyle çıktığı ilk maçta, hem de Bayern Münih e 2 gol birden attı. Nistelrooy da adının önemsiz olduğu bir takıma 3 gol hediye etti. İşte bu tip oyuncuların hala başarılı olabildiklerini görünce değişmeye çalışan futbol kültürüm gerilere dönüş yapma pozisyonuna geçiyor. Neden sonra anlıyorum ki artık bu tarz futbolcuların yetişmemesi en büyük sıkıntım. Keşke Luca Toni gibi, Nistelrooy gibi, Trezeguet gibi oyuncular yetişse de ben de özlediğim futbolu doya doya izleyebilsem.

Bu satırları da neden yazdığımı soracak olursanız, Spor Toto Süper Lige yeni çıkan Karabükspor un golcüsünü gördüm de aklıma geldi işte... Emil Angelov. "Bu kim ki ?" demeyin, eskilerden işte... UEFA da gol kralı olmuş bi ara, bu haftada takımının galibiyetine gol atarak katkı yaptı. Emenike ile aynen devam etsinlerde ligimizde zorlu bir deplasman daha olsun...

4 yorum:

  1. Futbolda,eskilerin başarılı olması halen mümkün.Eskiler derken stillerden bahsediyorum.Nokta santraforların dışında bir de liberolar vardır ya hani,modası geçti denilen.Yalnızca altı sene önceki Avrupa uluslar şampiyonu da liberolu oynuyordu.Ya da '10 numara'diye tabir ettiğimiz,şimdilerde gereksiz görülen oyuncular var.Klasik bir '10 numara'olan Zidane dört yıl önce takımını Dünya Kupası finaline taşımıştı.

    YanıtlaSil
  2. Evet bu tarz adamlar artık pek kalmadı. Ceza sahası golcülerinin belkide en büyüğü de Alman "Bombacı" Gerd Müller'di. Golün adeta kokusunu alan oyuncu ne yapar ne eder topu o 3 direğin arasından geçirirdi.

    YanıtlaSil
  3. gerd müller , tipine baksan halterci dersin ama attığı gol sayısı çok fazla...
    işte bi 250 maçta 239 gol atmak var bi de 500 maçta 240 gol atmak var :)

    YanıtlaSil
  4. artık günümüz futbolu iyice karmaşıklaştı saha içinde her oyuncuya her görev verilebiliyor bu da ancak saha içinde her görevi yerine getirebilecek oyuncular ile mümkün. Artık golcüler her vurduğu gol oluyor ooofff diye övülmüyor takımında pres yaparak rakibini uzun topa zorlamasıyla, geriye gelip takımının hucuma rahat çıkmasını sağlamalaryla övülüyor

    YanıtlaSil