17.09.2010

Bira iç, Seviş ve Savaş! SS FRONT (CSKA SOFYA/Bulgaristan)


Bir süredir aklımda 'Ateşli Taraftar Grupları ve Holiganizm' hakkında yazı dizi yapmak vardı. Aslında çok daha ateşli tribünlerden başlıcaktım ama akşamki BEŞİKTAŞ-CSKA Sofia maçından sonra ilk onlar hakkında yazmak istedim. Hem şuan yaşadığım ülkenin en ateşli taraftar grubu hem de canlı olarak yaptıklarına şahit olmuşluğumdan dolayı onlarla başladım.



Öncelikle taraftar grubuna gelmeden önce CSKA Sofyadan başlamak lazım. CSKA(Централен спортен клуб на армията) yani Ordunun Merkezi Spor Kulübü... Adından da anlaşılacağı üzere takımı kuranlar askerdiler. Takımın yönetiminde komutanlar vardı ve Savunma bakanlığı tarafından da destekleniyordu. Bu yüzden çok maçta Taraftarların önünde 'Армейци'(Ordulular) pankartını görebilirsiniz.


İlk başta sadece ordunun takımı olan CSKA, aldığı başarılardan sonra halkın da ilgisini çekmiştir ve böylece taraftar profili değişmiştir. Halkla birlikte genişleyen taraftar profili günümüzde Bulgaristan'ın en ateşli taraftarını oluşturmuştur. Ayrıca şu mükemmel iddiayı da ortaya atarlar;'Bir telefonla bir ordu toplayabiliriz'. Kökü orduya dayanan bir takımın taraftarları için en uygun slogan bu olsa gerek.



Şimdi gelelim ateşli taraftar grubuna. SS FRONT;



Başındaki 'SS'in yaptıklarını gördükten sonra nazilerin SS'i olduğunu anlamak çok zor olmuyor. Bu adamlar Nazi kültürüne ait ne varsa hepsini benimsemişler...Tribünlerde Gamalı haçlardan tutun da Dazlak kafalı taraftarlara kadar herşey. Bu adamları trübünlerde tanımak oldukça kolay...Ellerinde gamalı haçlar, nazi bayrakları... Kafalar dazlak ve Nazi selamları. Ama beni asıl korkuya düşüren şey ise bu adamların bu nazi simgelerini sadece laf olsun, tarz olsun diye benimsememeleri. Bu adamlar ayrıca Gerçek naziler gibi Yahudilere de saldırmaktadırlar. Hatta birara Yahudilere böyle davranmaktan dolayı CSKA'nın UEFA'dan men edilmesi gündeme gelmişti. Neyseki taraftarlar bu olayı kendi aralarında halledip CSKA'yı zora sokmaktan kaçınmışlardı. Yine bu adamlar Gerçek naziler gibi kendi ırklarının üstünlüğünü vurgulamaktalar. Milliyetçilik duyguları hat safhadadır. Sapına kadar Bulgar ve CSKA’lı olduklarını iddia ederler.



Bu grubun insan profiline bakınca genelde öğrenciler ve başı boş işsiz gençlerden oluşmakta. Zaten hangi akıllı adam bunları benimser ki diye yorumumu eklemek istiyorum. Ayrıca başlıkta da kullandığım “Bira iç, Seviş ve Savaş” 'ı kendilerine slogan edinmişlerdir.



Kendi deneyimime gelince, geçen sene şuan da yaşamakta olduğum şehirin takımı olan Chernomore Varna'nın(Karadeniz Varna) şampiyonluk için oynadağı günlerde Sofya'dan
100-120 kişilik bir taraftar grubu gelmişti. Tabi biz de Koca CSKA ayağımıza gelmiş gidip izlememek olmaz deyip maça gittik. Başımıza bişey gelmedi ama ordaki bir avuç CSKA taraftarının 4-5 bin kişilik varna taraftarını susturması olsun, yaptıkları şovlar olsun hem müthiş hem de korkunçtu. Hatta birara maçın gerilimi artınca taraftarın da gerilimi artmıştı. Birkaç CSKA taraftarının(SS Front olduklarından şüphe yok)tellerden atlayıp Chernomore taraftarına koşması ve saldırması çok ilginçti. Adamlar artık ne içtiyse, nasıl bir cesaret varsa hiç düşünmeden kavgaya tutuşuyorlar.Açıkçası bu adamlarla karşı karşıya gelmek istemezdim.





5 yorum:

  1. Bu arada her ne kadar kenan götürse de blogu 100. yazı bana kısmetmiş. Daha nice 100lere.

    YanıtlaSil
  2. öncelikle blogdaki 100. yazı hayırlı olsun
    bu arada ateşli taraftar grupları ve holiganizm, gol köşesi ve genç yetenekler gibi devamlılığı olması gereken güzel bir konu özellikle dünyanın fazla gözü önünde olmayan taraftar gruplarını bloga taşımak oldukça güzel bir düşünce

    YanıtlaSil
  3. müthiş bir konu ve müthiş bir fikir. dünya çapında eskiden beri gelen ateşli taraftar topluluklarını bir çırpıda gözümüzün önüne getirmen çok sevindirici bir olay. futbolun olmazsa olmazı top ve kaleden sonra tabiki de seyircilerdir. bazen maçı alırlar,bazen takımı satarlar , ama onlarsız olmaz.

    Seyircilerin daha gönülden bağlıları taraftarlardır ki sen de en ateşlilerden başlamışsın.Yeni bölümümüz hayırlı olsun. BJK maçı sonrası iyi oldu, en azından BJK nın deplasmanda ne göreceğini önceden anlamış olduk. Blogu ateşlendirdiğin için ayrıca teşekkürü hakettin...

    YanıtlaSil
  4. çarşı hepsine karşı :)

    YanıtlaSil
  5. okadar da deil ben bulgaristan da yasiyorum cok buyuk olaylar olmuyor bunu yazan cok abartmis

    YanıtlaSil