6.10.2010

Çarpık Kadrolaşma

Milli takımlar her futbolcunun hayalleri arasında yer alır. Kendilerini gösterebilecekleri en önemli yerler olarak görülür ve öyle olduğu da uygulamaya geçildiğinde anlaşılabilir. Mesut Özil örneğine bakacak olursak bir milli takım bu adamın kaderini değiştirdi diyebiliriz. Avrupa ve Dünya takımlarının her turnuvaya katılma başarsını yakalamış bir takımda bu genç yaşta ilk 11 de oynamak tabiki de kariyer etkisinde diğer herşeyden önemli rol oynar, normaldir. Ancak öyle ya da böyle bu adamı hakettiği için milli takıma alanlar daha başarılıdır gözümde. ..

Türkiye'ye bakarsak böyle bir olaydan söz etmenin pek de mümkün olmadığını görürüz. "Hak etmek" kavramı ve realitesi kesinlikle "gönül işleri" nin altında tutulmaktadır. Eski oyuncular birbirini tutar normaldir. Ancak yönetici ve teknik adamların "birilerini" tutması , o ülkenin başarısı için çalıştıkları düşüncesine şüphe düşürür. İyi de olsa kötü de olsa her zaman milli takıma alınan oyuncular vardır bizde. Hatta sakatlık sebebiyle kulüp takımlarında forma şansı bulamayan oyuncular milli takım arasında birden iyileşir ve sahada kendilerini gösterir. Sonra çeksin cezasını kulüpler...


Milli takıma alınan oyuncular zaten en fazla beş takımımızdan olur. Gaziantep in ya da Sivas'ın bir oyuncusu bile bu takıma girecek kadar iyi değildir federasyonun gözünde. Hiddink gelince işler değişir sanıldı ancak görülüyor ki kadroları Hiddink seçmiyor ve olayın arkası tamamen Oğuz Çetin - Federasyon işbirliğiymiş. Fatih Terime de yaptığım eleştirileri biraz olsun yersiz yaptığımı kabul edebiliyorum ancak koskoca imparator her istediğni de yaptırabilmeliydi.
Anderlecht in her hafta Belçika ligi Altın 11 ine seçilen kalecisi Sinan Bolat milli takıma alınmamasına isyan etti ve Oğuz Çetin varsa ben yokum diyecek kadar ileri gitti. Tamamen haklıdır. Söylemlerinde hiçbir zaman maçlarının seyredilmediğini,takip edilmediğini ancak kalecilerden biri sakat olunca kadroya çağırıldığını , bir dakika bile oynamadan geri yollandığını vurguluyor genç kaleci. Bu haberden de anlaşılıyor ki Tuncay,Nihat gibi son 2 sezonda toplam 10 gol bile atamamış forvetler birilerinin kayırmasıyla buralarda. İnsanlar da keriz değil herkes gerçeğin farkında. Gerek menajer vaat ve anlaşmaları gerekse de torpil takımın temel işleyiş sistemi. Galatasaray'ın Avrupa'dan elenmesinin başlıca sebebi Hakan Balta'nın hala milli takımda oynamasının başka da bir açıklaması olamaz sanırım. İspanya'nın en üst takımlarından Valencia'da oynayan orjinal Mehmet'imiz varken, 2. lig takımlarından alınan çakma Mehmetle başarı arayışımız da buna bağlı sanıyorum. Aynı şekilde 16 yaşında milli formayı verip "sen bizim geleceğimizsin" dedikleri adamı da henüz denemiş bile değiller. Bu adam da son 5 haftadır Bundesliga 'nın en iyi 11 indedir ve de takımının beynidir.


Anlatacak daha çok problem olsa da hala Hiddink üzerindeki umutlarımı kaybetmiş değilim. Çevreyi tanıyıp Avrupalı oyuncularımızı gözetlemesinin yanı sıra Anadolu'yu da ele alırsa daha da memnun olacağım. Dizginleri henüz eline almamış olduğunu, yardımcı pilot konumunda durduğunu ancak kısa zamanda takımın "patronu" olacağını düşünüyorum. Avrupa'nın temelinde yatan hukuk ve kültür sistemimizi toptan değiştirip adaletli seçimler yapacağına inanıyorum. Çarpık kadrolaşmaların kökünü kazıyıp , milli takımı gökdelenler seviyesine çıkarmasını bekliyorum. Çok mu oldu ?

2 yorum:

  1. yazdıkların çok doğru kenan... BU adam kayırmaları bundan önce kurduğumuz ülkeleri bile yıktı. Milli takıma veya kulüplerimize zararını hiç konuşmak abes kaçar. Ayrıca sen Hiddink'ten umudu kesmedim demişsin ama ben tam tersi daha şimdiden kestim. Bu adamın buraya getirilmesi resmen göz boyamak için yapılmış. Şu ana kadar milli takım puan kaybetmese de bu gidişle kesin kaybedecek. Sinan Bolat'ı ben de takip etmiyorum. farkında değilim onun ne kadar iyi kaleci olduğunun... Ama bu zaten benim işim değil. Ayrıca çektiği resti de çok haklı ve yerinde buldum. Ama sonuçları onun için iyi olmayabilir.

    YanıtlaSil
  2. bence de Hiddink in gücü yetmez kafasına göre istediklerini milli takıma almaya. şayet bunu denerse bence dünya üçüncüsü veya avrupada yılın teknik direktörü ödülünü alsa bile en ufak bir başarısızlıkta kovarlar milli takımdan.
    başta değişmesi gereken şey zihniyet (kurumların başındaki adamların zihniyeti) fakat bu zihniyetin içinden çıkıp bir yerlerin başına gelen adamlardan yani zaten hak ederek değilde kayırılak bir yerlere gelen adamlardan bu zihniyete arkalarını dönmelerini beklemek bence oldukça hayalcilik olacaktır.
    aslında dikkat etttimde avrupada alt yapıdan yetişen adamlar bu kayırma konusunda daha bir duyarlı oluyorlar (herhalde türkiyedeki alt yapının nasıl işlediğini herkes biliyordur) bunun nedeni sakın bizim zaten kendi ülkemizde bu olayla her köşe başında karşılaşıyor olmamızdan olmasın
    ben gerek gökdeniz gerek ise volkan şenden de aynı tepkiyi bekliyor ve de birilerinin istifa etmesini bekliyorum ve de açıkca söylüyorumki nihat, semih, tuncay, sabri, hakan balta hiçbiri şuan ki performansıyla o formayı haketmiyor

    YanıtlaSil