11.10.2010

Messi : Küçük Dev !

Dünya futbolunun efsanelerini ancak maçlarda görüğümüz kadar tanıyabiliyoruz. Ya da gazetelerde , dergilerde yayınlanan röportajlarından. Çoğu da , oynadığı takım, küçükken tuttuğu takım ve yine futbol üzerine oluyor bu röportajların. Şöyle adam gibi büyük bir futbolcunun , bazı takımların efsane olmuş oyuncularının hayatlarını anlatan belgeseller çekilmiyor,kitaplar yazılmıyor. Evet, bazı kulüpler , efsanelerinin kitaplarını yaptı. Ama ulaşması çok güç ve de bizim gibi bu işlerde profesyonel olmayan adamların bütçesini zorlayabilecek nitelikte.


Sanal alemde bunların tersi bir olay gördüm hem de dünyanın en çok konuşulan oyuncularından birinin hayatını anlatıyor. Messi'nin... Tam anlamıyla küçüklüğünden Barcelona A takımına çıktığı ana kadar yaşadığı öyküleri almış Uğur Önver kaleme. İşte gözüme ilişen notlar;

+ Messi'nin 2 abisi, 1 de kız kardeşi vardır.

+ Küçükken en yakın arkadaşı Enrico'dur, öyle ki bugün hala kullandığı imzasını onunla birlikte icat etmiştirler.

+ İlkokulda lakabı küçücük boyundan sebeple "Bit" anlamına gelen "Piojo" dur.

+ Babası ve Enrico futbol fanatikleridir. Babası Jorge Messi ,Maradona aşığıdır , tüm istatistiklerini ezbere sayar, tüm River Plate tarihini bilirler. Messi ve abisi ise River Plate de oynayan oyuncuların boy , kilo , gol sayısı gibi tüm özelliklerini bilirler.

+ Messi'nin büyüme hormonu yaşıtlarına göre 4te 1 oranda çalışır. İlaç kullanmak durumunda kalmış ve babasının gözündeki efsane kulüp River Plate bunu karşılamayı kabul etmeyerek tarihinin hatasını yapmıştır.

+ Messi futbola başladığında güçsüzlüğünü gidermek için normal toptan 4-5 kat ağır toplarla şut çalışmış, hızını arttırmak ve ayakta kalmayı öğrenmek için küçücük boyuna rağmen kendinden 3-4 yaş büyüklerle aynı takımlarda oynamıştır. Belki de bugünkü çalımlarını ezilmeme çabasına borçludur.

+ Katıldığı alt yapı seçmelerinde ilk seçilen hep o olmuştur.

+Messi Barcelona'ya geldiğinde takımda Guardiola,Stoichkov,Koemann gibi dünya çapında isimler oynuyordu.

+ Barcelona sadece Messi yi değil, ailesini de İspanya'ya getirmiştir, büyük kulüptür !

+ Bugün Messi'nin büyüklüğünü konuşuyorsak, onun gibi çok büyük futbolcuların ( Puyol,Xavi,İniesta) ilk profesyonel hocaları olan Barcelona altyapı sorumlusu Rexach a borçluyuz.

Kitap genel itibariyle kolay okunuşlu olmasına rağmen biraz fazla acıklı olmuş sanki. Diğer yönlerine de değinilseydi çok daha iyi olurdu. Fiyat konusunda minibüs parasından ucuz desek yanılmayız. Nice böyle kitapları, ileri derece spor meraklısı olarak bekliyoruz ve destekleyip korsan almıyoruz !

3 yorum:

  1. Bence kitap yazılmak için çok acele edilmiş. Adam daha 23 yaşında. Hayat hikayesi ilginç ve yetenekleri inanılmaz bir futbolcu olabilir ama benim gözümde hala bir efsane değil. Bi Pele, bi Maradona, bi Cruyyf veya bi Beckenbauer değil henüz.

    YanıtlaSil
  2. @nurhan, dediğin isimler milli takımlarında daha başarılı oldukları için milli kahraman olarak görülüyorlar. oysa ki messi oynadığo milli takım itibariyle orada çok büyük yıldız muamelesi görmüyor. forvet bolluğu yaşandığı için değişik pozisyonlarda oynamak durumunda kalıyor. kimse messinin yukarıdaki isimler kadar başarılı olamayacağını da söyleyemez. bunu görmek için saydığın isimlerin 23 yaşındaki istatistiklerini ve kazandıkları kupaları karşılaştırmak gerekir.

    YanıtlaSil
  3. 23 yaşındaki istatistiklere göre belki Messi'nin daha çok kupası ve ödülü vardır. Ama 25 inde kariyerinde ani bir düşüş yaşamayacağı ne malum. Benim demek istediğim efsane diye lanse edilmesi için 35-36 yaşına gelip de futbolu bıraktığında şöyle bir arkasına dönüp bakınca yaptıklarıdır. Belki bu isimlerden daha büyük bir efsane de olabilir. Onu kimse bilemez. O yüzden kitap yazmak için erken demiştim.

    YanıtlaSil