23.05.2010

Şampiyon Mourinho !



Dün akşam İspanya nın başkentinde, Real Madrid in stadı Santiago Bernabeu da Inter ve Bayern Münih in karşılaştığı şampiyonlar ligi final mücadelesinde sevinen taraf Inter ve Mourinho oldu.



Maç her iki takım açısından da kontrollü ama seyirciler açısından sıkıcı başladı. Mourinho niyetini ilk dakikadan itibaren belli etti , katı savunma yapıp kontra ataklarla gol aradı. Bu taktiği eksiksiz bir şekilde uyguladı zira Milito , Eto'o ve Sneijder gibi 2si toplu haldeyken durdurulması çok zor olan ve diğeri de topu nereye atacağını herkesden iyi bilen 3 oyuncusu vardı. Bayern Münih gol arasa da kaleyi bulan etkili denebilecek sanıyorum 2 ya da 3 şutu vardı ve bi şekilde gol olması engellendi.

Böyle maçlarda en önemli şeyin taktik olduğunu bir kez daha gördük. Herkes Mourinho 10 kişi defans yapıyor diye eleştirebilir ancak ben hiçbir zaman defans yapan bir takımı eleştiremem çünkü asıl amacın kaybetmemek olduğu bu tür taktiksel oyunlarda (futbol,satranç,yarış) temel amaç geriye düşmemektir. Futbolu hücum ve defans diye ikiye bölersek şöyle bir çıkarım yapabiliriz. Hücumu iyi yapamayan takım yenilecek diye bir kural yoktur çünkü gol yemediğiniz sürece mağlup edilemezsiniz. Ancak defans bölümünde sıkıntı yaşarsanız yediğinizden fazla atmak zorundasınız ki bunu da sanıyorum dünya kupasının Arjantininde göreceğiz.Daha önceki paylaşımlarımızda da söylediğimiz gibi "Hücum maç kazandırır ama savunma şampiyon yapar."


Maç öncesi van Gaal in bir açıklaması şöyle diyordu ;"Jose, top rakipteyken oyuncuları nasıl konumlandıracağını çok iyi biliyor ancak top kendilerindeyken bunu yapamıyor." Mourinho da bu söylemi kabul ederek, en iyi bildiği ve becerdiği taktiği sahada korkusuzca yansıttı. Zaten Münih savunmacılarının Avrupa nın önde gelen kulüplerinde oynayabilecek düzeyde olmadığı aşikar. Milito'nun attığı iki golde de kendi çabasının yanı sıra, Demichelis ve van Buyten in katkıları da azımsanamayacak boyuttaydı. Birebirde geçilirseniz hatta geçilmeyip vuruş imkanı tanırsanız üstüne üstlük bir de son adamsanız suçlu olmadığınızı söyleyemezsiniz.

Gecenin adamı kuşkusuz Milito idi. 2 gol atmasının yanı sıra takım arkadaşlarını neredeyse kaleciyle karşı karşıya bırakan 3 güzel pas da verdi ama Pandev ve Sneijder değerlendiremedi. Samuel ve Lucio ya söylenecek kelime bulamıyorum. Bir başka hücum oyuncusu gibi görünen Eto'o dan da bahsedecek olursak önümüzdeki transferini sanıyorum sağ bek mevkiine yapacak. Maçın 70 dakikası Maicon un yanında Hamit in karşısında oynadı ve hatasızdı. Bizim yıldız diye tabir ettiğimiz futbolcular topu kaptırınca geri koşmazken, bırakın kaptırmayı top yarım metre yanlarından geçerken ayaklarını sokmazken bu dünya devi adamın kibirsizce savunma oynaması herkese örnek olur umarım.

Maç sonu Mourinho Real Madride gittiğini doğrulamış, işte şimdi hiç bitmeyen Barcelona - Real Madrid mücadelesi yeniden başlıyor diyebiliriz. Inter le Bernabeu da yenilmemiş olması ileride "sahasında hiç yenilmedi" denilmesi açısından gayet önemliydi çümkü Mourinho inanılmaz bir kişilik ve Porto dahil çalıştırdığı takımlarda sahasında hiç yenilmemiş...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder